Szukaj

Speciality coffee by Craft Coffee Poznań

Czas dostawy: wysyłka w pon i śr

Bardzo też polecamy świeżaki ziarna peciality coffee od naszych poznańskich ziomali, sąsiadów. Wypalają zawsze specjalnie pod nasze zamówienia świetne i wyselekcjonowane kawy w kilku odmianach, krajach pochodzenia i przede wszystkim dla wspaniałych doznań degustacyjnych.

Jest 6 wariantów przetwórstwa kawowego każda paczka 250 g, a opisy i zdjęcia kaw wprost od chłopaków z Craft Coffee Poznań. Jeśli potrzeba zmielić, prosimy to zaznaczyć wraz z informacją, w czym będzie parzona kawa, w notatce do zamówienia.

  • Etiopia, Djimma, Kedmesa  Etiopia pochodząca z Kedmesy w regionie Djimma, z plantacji prowadzonej przez Mohhamed'a Hai Aba Simme'a, który dąży do nieustannej poprawy jakości swojej kawy . Odczucie "naturala" jest bardziej subtelne niż zazwyczaj spodziewamy się w tego typu obróbce. Kawa jest zadziwiająco czysta w porównaniu do innych naturali, ma też delikatnie wyższą kwasowość, dzięki czemu odbiór aromatu zmierza bardziej w stronę owoców niż śmietanki tak jak to miało miejsce w naszej poprzedniej Etiopii, Guji Hambella'i. Wciąż mamy do czynienia z wyraźną słodyczą podobną do tej spotykanej w owocach jagodowych. Decydując się na wybór tego opakowania zawsze spodziewaj się obróbki naturalnej, czy będzie to Etiopia, Panama czy też ziarna innego pochodzenia zawsze będziemy starać się podkreślić niecodzienny charakter obróbki naturalnej. Mamy nadzieje, że zawsze uda nam się odnaleźć kawę dobrze odzwierciedlającą charakterystykę tej obróbki. Będziemy szukać, truskawek, jagód, owoców tropikalnych oraz nut pochodzących z produktów mlecznych. Opakowanie zaprojektowała nasza koleżanka Natalia, gdy je pierwszy raz zobaczyliśmy od razu wiedzieliśmy, że właśnie w nim będziemy oferować "naturala".
  • Etiopia, Djimma, Kedmesa ziarna pochodzą z farmy Musa Aba Lulesa położonej w dystrykcie Goma w regionie Djimma. Kawa dobrze reprezentuje origin pozwalając nam cieszyć się aromatem cytrusów i herbaty, czyli tymi klasycznymi dla mytych kaw z Etiopii. Aromatem, który jest spotykany w tych kawach, lecz który nie jest standardem jest brzoskwinia. Co zadziwiające dość silnie przebija się przez pozostałe a przez dominuje aromat. Dzięki temu mamy klasycznego przedstawiciela tego pochodzenia i obróbki, jednak z ciekawym twistem. Plantacja położona jest wysoko, na ponad 2000 metrów nad poziomem morza co możemy poczuć w równie wysokiej kwasowości. To opakowanie zarezerwowane jest tylko i wyłączni dla mytych kaw z Etiopii. Uważamy ten origin w zespole z obróbką za jeden z o ile nie najbardziej charakterystyczny spośród kaw. Praktycznie w każdej kawie z Etiopii w obróbce washed znajdziesz herbatę i cytrusy, nie tylko w tych z regiony Yirgacheffe. Będziemy szukać możliwie najbardziej charakterystycznych przedstawicieli tego originy. Wyżej wymienione aromaty podeprzemy solidną kwasowością, która w połączeniu z aromatem cytryny czy limonki tworzy napar rzęski, orzeźwiający i świeży.

  • Indonezja, Sumatra, Gunung Tujuh - ziarna pochodzą z kooperatywy Koerintji Barokah Bersama w Gunung Tujuh, w regionie Kerinci na Sumatrze. Nie często jest nam dane próbować kaw z Sumatry, tym bardziej ciekawi byliśmy tego ziarna. Tak naprawdę nie da się go zaszufladkować w jakikolwiek znany nam profil sensoryczny. W smaku dominują zielone owoce takie jak jabłka czy winogrona. Jest on bardzo zbalansowany, słodycz suszonego jabłka doskonale uzupełnia winna kwasowość. Jest to jedyne opakowanie, w którym kawy będą się bardzo zmieniać i w żaden sposób nie będą ze sobą powiązane sensorycznie. W tym kartoniku możesz się zawsze spodziewać mało popularnych originów oraz mało znanych metod obróbki. Gdybyśmy mieli opisać zawartość tego opakowania jednym słowem było by to: ciekawostka.

  • Gwatemala, HueHuetenango - kawa pochodzi z Gwatemali, jednego z najbardziej popularnych regionów czyli Huehuetenango. Ziarenka uprawiane są na farmie Finca Buenos Aires na wysokości 1500-1700 m.n.p.m. Spotkasz tutaj wysoką słodycz, delikatną lecz wyczuwalną kwasowość i bardzo ciekawy aftertaste, który jest doskonałym przedłużeniem aromatu. Od zapachu po posmak kawa rozwija się w tym samym profilu, który robi się tym samym coraz bardziej kompleksowy. Znajdziesz w nim wiśnię w czekoladzie i suszone owoce. W tym opakowaniu zawsze będzie można znaleźć kawy o niskiej kwasowości, będziemy szukać słodyczy i aromatów czekolady, orzechów, marcepanu, wanilli i wielu im podobnych. Chcemy abyście mogli się cieszyć możliwie zbalansowaną kawą. Profilem palenia będziemy minimalizować kwasowość, natomiast wydobywać słodycz i możliwie dużo aromatu. Mamy zamiar spowodować, że będzie to pierwsza kawa o jakieś pomyślisz przy śniadaniu.



-

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów