Szukaj

Na Gwiazdkę w Poznaniu świąteczne serniki

Czas dostawy: 7 days

Nareszcie od nas coroczne ogłoszenie parafialne. Tradycja to tradycja. Cieszy nas i to ogromnie, że jak co roku Państwo zgłaszają się do nas po świąteczne wypieki. W tym roku jednak możemy wybierać pomiędzy klasycznymi, dużymi okrągłymi blachosernikamii, a naszymi innowacyjnymi słoikami, które podbiły Ojczyznę.


1. Zamówienia przyjmujemy do 21 grudnia włącznie. Odbiory 23-24 grudnia u nas Święty Marcin 34. Prosimy w notatce informację, na który dzień przygotować towar.

2. Ważne! Prosimy nie wybierać tu opcji dostawy kurierem, tylko i wyłącznie odbiór Cafe la Ruina i Raj. Dowóz w obrębie Poznania możliwy do negocjacji. Prosimy w notatce zaznaczyć zainteresowanie dowozem i będziemy dzwoni w celu ustalenia detali.


Ważne parametry:

• TWARÓG Korzystamy przy tych wypiekach z kilku rodzajów twarogu wyprodukowanych w tajnej, wielkopolskiej spółdzielni mleczarskiej. W ich składzie wyłącznie mleko i bakterie fermentacji. Żadnego dziadostwa.
• EKOLOGICZNE JAJA Lubimy kury. W Ruinie i Raju, do wszystkich wypieków używamy wyłącznie ekologicznych jaj, tzw. zerówek. Są po prostu smaczne, zdrowsze, a kury szczęśliwe.
• MASŁO Od zawsze wszystkie nasze kruche, maślane spody powstają na lokalnym maśle 82% ze Strzałkowa i Gostynia. Masła nigdy dość!
• ŚMIETANA Używamy lokalnej kwaśnej śmietany 18% oraz kremówki 30% ze Strzałkowa. Żadnych karagenów, mączek i lubrykantów w składzie.
• 26-27 CM ŚREDNICY, A SŁOIKI SERNIKOWE W POJEMNOŚCI 200 ML (PRZYPRAWA 120 ML)
• 12-15 TRÓJKĄTÓW Znamy jednak też takie przypadki, że ludzie to potrafią sernik pokroić na cztery równe, grubo ponad półkilogramowe kawałki i zjeść normalnie na śniadanie. Serio.
• 4 DNI Taki mamy gwarantowany termin przydatności w lodówce bez utraty pyszności, ale jeszcze nikt do niego nie dotarł i nie potwierdził info.

• Jeśli są jakiekolwiek alergie, prosimy dopytać i odpowiemy, czy jadalny

    • PKT 05-06 I SŁOIKI możemy zrobić bez kruchego maślanego spodu i wtedy twarogowe placki są bezglutenowe. Prosimy ewentualnie zaznaczyć w notatce do zamówienia.


    01.  ŚWIĄTECZNA WARIACJA BERLIŃSKIEGO

    Monika zawsze powiadała, że najlepszy sernik jaki zjadła w życiu robią w zaprzyjaźnionej kawiarni i palarni kawy Five Elephant w Berlinie. Przez 7 lat myślała, jak go podrobić, bo oczywiście receptura Sophie i Krisa jest tajemnicą. I tak, po tylu latach, za siedmioma górami i siedmioma lasami, na początku 2019 roku, Monika zaprezentowała wreszcie w Ruinie wariację na temat tego twarogowego arcydzieła. Jej receptura i technika sekret nad sekrety stay forever! A Goście? Od razu zwariowali i oszaleli na jego punkcie, a chwilę później stały się dwie rzeczy niemożliwe. Sławą przebił on wnet ten ulubiony o słonecznym mango, a Monika gdzieś tam przyznała też po cichu rację, że tak, to jest teraz najlepszy sernik na świecie. W wersji gwiazdkowej zrobimy go w letkim tuningu z autorską i domową przyprawą do piernika z przepisu Moniki. Nie mówcie nikomu. Tak smakuje Raj na Święta.

    02. ZIELONO MI PISTACJOWY

    A to z kolei tuning sernika berlińskiego poprzez dodanie prawdziwego 100% masła pistacjowego, które powstaje z prażonych zielono mi orzechów pistacji. Zero chemii, zero ściemy, dziadostwa, dlatego nie smakuje jak naturalne lody. Doskonałe źródło przeciwutleniaczy, w tym witaminy E, białka, błonnika i obficie tłuszczów nienasyconych, które skutecznie obniżają poziom złego i podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Można by zatem pokusić się o stwierdzenie, że na majonezowy jarzynowy poranek oto sernik deser, jak znalazł.

    03. FAMOUS SERNIK O SŁONECZNYM MANGO

    Oto najbardziej pożądany i rozchwytywany wypiek w Ruinie, najmniej lubiany przez Monikę. Może ona się wcale jednak nie zna? Oto też najczęściej kopiowany sernik w Polsce, ze słodkim mangowym wirem na kwaśnej śmietanie, kremowym środkiem i ciemnym kakaowym spodem. Jest na ladzie bardzo często, co nie znaczy, że codziennie, bo kiedyś pozostałe ponad sto receptur też trzeba serwować. Kiedy jednak go braknie, szybko znajdzie się ktoś z pytaniem „a kiedy będzie mango?” Oto zmysłowy, owocowy i impresjonistyczny, jak z obrazu Claude’a Moneta, sernik o dojrzałym w słońcu mango.

    04. CZEKOLADOWY SŁODKO-SŁONY

    To nasz najstarszy sernikowy przepis i jeden z pierwszych twarogowych przetworów w Ruinie. Jeden z tych, który spowodował lawinę i całe to nieszczęście w szczęściu, dom wariatów, w którym dawniej przy Środka 3 Avenue, teraz Święty Marcin 34, tkwimy razem z Wami. Przez ten czas, na tym małym kawałku podłogi wymieniliśmy – Wy z Wami, Wy z nami, my z Wami, niepoliczalne ilości tej najważniejszej i najlepszej, inspirującej, dobrej energii.

    05. KREMOWY BOURBON WANILINA LUX EDYCJA

    Ten miał być najbliższy klasycznemu świątecznemu sernikowi, ale jak to zwykle bywa popłynęliśmy na bogato. Bo bardzo dużo tu prawdziwej wanilii burbońskiej z Madagaskaru, własnej roboty, domowego ekstraktu waniliowego, który robimy na kubańskim rumie, dużo jaj i kalorii, jednak kto by je liczył. Jest tak bardzo kremowy, delikatny, śmietankowy! Nie pokazujcie go na wszelki wypadek mamom i babciom, żeby nie było awantury. Pieczemy go tylko na świąteczne zamówienia, na co dzień bowiem biznesowo się zupełnie nie opłaca.

    06. MASŁOORZECHOWY OKLAJDRANY MALINAMI

    Tą z kolei tuningowaną wersją naszego innego sernika z masłem orzechowym wspominamy Agatę i Petera w ich domu na romantycznym Potrero Hill w San Francisco. Tam po raz pierwszy zjedliśmy najprzepyszniejszą, klasycznie klasyczną, amerykańską kanapkę świata. Kanapkę Elvisa Presleya. Grubą pajdę genialnego, chrupiącego chleba upieczonego na lokalnym zakwasie namaściliśmy sowicie 100% masłem orzechowym i malinowym dżemem. Ten placek serowy jest naszym świętomarcińskim sernikiem amerykańskim. Ino u nas mniej cukru, full of love i z pozdrowieniami „yes, you can”. Or even better? You can order it right now..


    POZNAŃSKIE XMAS SŁOIKI 200 ml

    To nasza wesoła bomba i remedium na cholerny 2020 rok! Oto nasze serowe placki i harce, i to te naj najbardziej rozchwytywane, berlińskie i nasze świętomarcińskie, w wersji słoikowej. Nie trzeba zatem jak w punktach powyżej na kilogramy, szeroko, dla całej rodziny, ino w mniejsze porcje no i ten modny, innowacyjny poznański sznyt...

    Oto jest 5 wariantów przetwórstwa twarogowego plus przyprawa:

    • Berlin Xmas - Monika zawsze powiadała, że najlepszy sernik jaki zjadła w życiu robią w zaprzyjaźnionej kawiarni i palarni kawy Five Elephant w Berlinie. Przez 7 lat myślała, jak go podrobić, bo oczywiście receptura Sophie i Krisa jest tajemnicą. I tak, po tylu latach, za siedmioma górami i siedmioma lasami, na początku 2019 roku, Monika zaprezentowała wreszcie w Ruinie wariację na temat tego twarogowego arcydzieła. Jej receptura i technika sekret nad sekrety stay forever! A Goście? Od razu zwariowali i oszaleli na jego punkcie, a chwilę później stały się dwie rzeczy niemożliwe. Sławą przebił on wnet ten ulubiony o słonecznym mango, a Monika gdzieś tam przyznała też po cichu rację, że tak, to jest teraz najlepszy sernik na świecie. Nie mówcie nikomu. W wersji gwiazdkowej zrobimy go w letkim tuningu z autorską i domową przyprawą do piernika z przepisu Moniki. Tak smakuje Raj.
    • Berlin 169% pistacjowy - a to z kolei tuning sernika z Berlina poprzez dodanie prawdziwego 100% masła pistacjowego, które powstaje z prażonych zielono mi orzechów pistacji. Zero chemii, zero ściemy, dlatego nie smakuje jak naturalne lody. Doskonałe źródło przeciwutleniaczy, w tym witaminy E, białka, błonnika i obficie tłuszczów nienasyconych, które skutecznie obniżają poziom złego i podnoszą poziom dobrego cholesterolu.
    • Berlin laskowy - nuda, zamiast pistacjowego masła, jest laskowe. Jak lubiliście czekoladę z szybką z tymi orzechami jędrnymi, to ten sernik jest trochę jak ona, ale dużo dużo lepszy. I jak wszystko u nas nie zawiera okropnego oleju palmowego.
    • o mango - nowość! Oto kolejne, zupełnie nowe serum dla duszy, krem na dzień i na noc, na witalność i po goleniu też. Oto zmysłowy, owocowy i impresjonistyczny sernik o dojrzałym w słońcu mango.
    • czekolada słodko-słona z orzeszkami - nowość! To nasz najstarszy sernikowy przepis i jeden z pierwszych twarogowych przetworów w Ruinie. Jeden z tych, który spowodował lawinę
      i całe to nieszczęście w szczęściu, dom wariatów, w którym dawniej przy Środka 3 Avenue, teraz Święty Marcin 34, tkwimy razem z Wami. Przez ten czas, na tym małym kawałku podłogi wymieniliśmy – Wy z Wami, Wy z nami, my z Wami, niepoliczalne ilości tej najważniejszej i najlepszej, inspirującej, dobrej energii.
    • tylko na grudzień specjalna autorska mieszanka przypraw do piernika - a te to my, jak wiadomo, z tajnych źródeł zagranicznych mamy, jako totalni przyprawowi fetyszyści i podniecacze. Żadnego starego zwietrzałego dziadostwa z piwnicy! Ta przyprawa jest jak Lucy in the Sky with Diamonds. Jeśli pieczecie swój ulubiony piernik i do tej pory wrzucaliście do niego jakąś paczkę z supermercato, w której największy udział ma mąka pszenna, to zaprawdę nie potrafię Wam opowiedzieć, jak dobrze, jak w raju poczujecie się po spożyciu tego naszego narkotyku. Przepis na nią i na piernik jest w "Lubię", tu zaś z głowy odmierzanie i mielenie Mix cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, goździków, zielonego kardamonu, anyżu, pieprzu czarnego i suszonej kolendry.

    -

    Koszyk

    Twój koszyk jest pusty.

    Dokonaj swoich pierwszych zakupów